Нацыянальная акадэмія навук Беларусі

08.10.2015

Спажывец хоча набываць "здаровую натуральную ежу, што не змяшчае дадаткова ўведзеных штучных інгрэдыентаў". У НПЦ НАН Беларусі па харчаванні адкрылася канферэнцыя «Інавацыйныя тэхналогіі ў харчовай прамысловасці»

8 кастрычніка 2015 года ў навукова-практычным цэнтры Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні адкрылася XIV Міжнародная навукова-практычная канферэнцыя "Інавацыйныя тэхналогіі ў харчовай прамысловасці».

Адкрываючы мерапрыемства, генеральны дырэктар НПЦ НАН Беларусі па харчаванні член-карэспандэнт Зянон Валянцінавіч Лоўкіс адзначыў, што дадзеная канферэнцыя праводзіцца Цэнтрам традыцыйна ў першай дэкадзе кастрычніка месяца і гэты год не стаў выключэннем. Канферэнцыя служыць для падвядзення вынікаў дзейнасці як самога Цэнтра, так і ў харчовай галіне ў цэлым, "мы дзелімся вопытам па распрацоўках, а таксама вызначаем праблемы, якія неабходна вырашаць у бліжэйшы час". З.В. Лоўкіс коратка нагадаў пра дасягненні Цэнтра за мінулы год: "гэта і новыя тэхналогіі па перапрацоўцы спірту, якія дазваляюць зэканоміць энергію, выдаткоўваемую на перапрацоўку прадуктаў, а таксама павысіць яго якасць, гэта і новыя тэхналогіі перапрацоўкі ягаднай сыравіны для малочнай прамысловасці (мы яшчэ працуем над гэтымі пытаннямі), але ўжо атрыманы рэцэптуры па 7 новых відах прадуктаў, хоць гэта зрабіць было вельмі не проста. Далей можна пералічваць і іншыя тэхналогіі перапрацоўкі гародніны, бульбы, тапінамбура, іншых відаў прадуктаў, алее-тлушчавай галіны ". Пра ўсё гэта пойдзе больш падрабязная размова на секцыях канферэнцыі, дзе навукоўцы і практыкі змогуць абмяняцца вопытам, у тым ліку і з прадстаўнікамі іншых краін. Таксама дадзеная канферэнцыя дапаможа "вызначыць нашы новыя напрамкі на бліжэйшую новую пяцігодку", сказаў З. Лоўкіс.

Намеснік Старшыні Прэзідыума НАН Беларусі Пётр Пятровіч Казакевіч адзначыў, што "ад развіцця харчовай прамысловасці шмат у чым залежыць якасць харчавання людзей. Час, калі асноўнай задачай вытворцаў харчовай прадукцыі рэспублікі было - накарміць насельніцтва - даўно прайшоў. Сёння каларыйнасць рацыёну харчавання беларусаў роўная 3400 ккал у суткі на чалавека. Яна дастатковая і практычна выключае голад і недаяданне. Патрабаванні сучасных спажыўцоў да прадукцыі зусім іншыя. Каб адпавядаць ім неабходна не толькі нарошчваць аб'ёмы вытворчасці прадуктаў харчавання, але і прытрымлівацца найноўшых патрабаванняў, што ўстанаўліваюцца да харчовых прадуктаў медыцынай і нутрыцыялогіяй, жаданяміі чалавека мець магчымасць спажываць здаровую натуральную ежу, што не змяшчае дадаткова ўведзеных штучных інгрэдыентаў. Больш за тое, у зручнай, сучаснай і маляўнічай ўпакоўцы. Асноўная роля ў гэтым пытанні належыць, вядома ж навуцы ", - заўважыў П.П. Казакевіч.