Нацыянальная акадэмія навук Беларусі

03.10.2019

У НАН Беларусі пачаў работу II Кангрэс “Навука, харчаванне і здароўе”

3 кастрычніка 2019 года адбылося ўрачыстае адкрыццё Другога Кангрэсу “Навука, харчаванне і здароўе”. Арганізатар мерапрыемства – РУП “Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні”. У працы форуму бяруць удзел вядучыя вучоныя і спецыялісты навуковых арганізацый краіны, прадстаўнікі міністэрстваў, ведамстваў і арганізацый харчовай і перапрацоўчай прамысловасці, гандлю, устаноў адукацыі, спецыялісты краін СНД і далёкага замежжа.

Мэтай Кангрэса з’яўляецца абмеркаванне праблемы харчавання і здароўя чалавека і пошук эфектыўных шляхоў забеспячэння і павышэння якасці харчовай прадукцыі, прыярытэтнае развіццё навуковых даследаванняў у галіне стварэння прадуктаў харчавання; развіццё тэхналогій вытворчасці, накіраваных на павышэнне якасці харчовай прадукцыі і прасоўванне прынцыпаў здаровага харчавання ў інтэграцыйным фарміраванні Еўразійскага эканамічнага саюза (ЕАЭС).

У рамках правядзення значнага навуковага мерапрыемства будзе закранута шырокае кола актуальных для сучаснага грамадства праблем. Сярод іх – арганізацыя і абмен вопытам па ацэнцы і прагназаванні якасці і бяспекі харчовай прадукцыі на ўзроўні ЕАЭС; абмеркаванне навуковых дасягненняў у галіне стварэння інавацыйных тэхналогій прадуктаў харчавання; рэалізацыя навуковых даследаванняў у сферы вытворчасці і вяртанне бяспечнага і якаснага харчавання як асновы харчавання і здароўя чалавека; аналіз і абмеркаванне сучасных тэндэнцый у галіне дасягнення і кіравання якасцю і бяспекай харчовай сыравіны і харчовай прадукцыі на міжнародным, рэгіянальным і нацыянальным узроўнях; папулярызацыя айчынных распрацовак у галіне вытворчасці харчовай прадукцыі для здаровага харчавання, у тым ліку з паніжаным утрыманнем тлушчу, цукру, солі, а таксама спецыялізаванай, функцыянальнай і ўзбагачанай харчовай прадукцыі.

Гэта значнае навуковае мерапрыемства закранае шырокі круг вельмі актуальных для сучаснага грамадства пытанняў: вынікі тэарэтычных і практычных даследаванняў у галіне праблем харчавання і здароўя чалавека і пошук эфектыўных шляхоў забеспячэння і павышэння якасці харчовай прадукцыі, прыярытэтнае развіццё навуковых даследаванняў у галіне стварэння прадуктаў харчавання, прымяненне тэхналогій вытворчасці, накіраваных на павышэнне якасці харчовай прадукцыі і прасоўванне прынцыпаў здаровага харчавання ў інтэграцыйным фарміраванні Еўразійскага эканамічнага саюза (ЕАЭС).

У рамках правядзення кангрэса запланаваны шэраг мерапрыемстваў:

4 кастрычніка 2019 г. (пятніца)

1) Медыцынская секцыя “Харчаванне, як складнік здароўя чалавека. Медыцынскія, сацыяльныя і духоўныя аспекты правільнага харчавання насельніцтва, дыеталогія”. Месца правядзення: РУП “Навукова-практычны цэнтр гігіены”, г. Мінск, вул. Акадэмічная, 8 (6 паверх, актавая зала)

Час правядзення: 10:00-16:30

2) Круглы стол “Функцыянальныя і спецыялізаваныя прадукты харчавання. Ацэнка дзіцячага харчавання”. Месца правядзення: РУП “Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні”, г. Мінск, вул. Казлова, 29 (5 паверх, актавая зала)

Час правядзення: 10:00-17:00

3-4) Секцыя “Індустрыя здаровага харчавання: прамысловыя біятэхналогіі, перспектывы развіцця перапрацоўкі сыравіны расліннага і жывёльнага паходжання”

А - жывёльнага паходжання:

Месца правядзення: РУП “Інстытут мяса-малочнай прамысловасці”, г. Мінск, пр. Партызанскі, 172 (4 паверх, актавая зала)

Час правядзення: 10:00-14:00

Б - расліннага паходжання:

Месца правядзення: РУП “Інстытут мяса-малочнай прамысловасці”, г. Мінск, пр. Партызанскі, 172 (2 паверх, зала пасяджэнняў)

Час правядзення: 10:00-14:00

5) Круглы стол “Узбагачэнне прадуктаў харчавання вітамінамі і мікранутрыентамі”

Месца правядзення: РУП “Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні”, г. Мінск, вул. Казлова, 29 (4 паверх, навучальны клас)

Час правядзення: 10:00-14:00

6) Секцыя “Кіраванне якасцю і бяспекай прадуктаў харчавання”

Месца правядзення: РУП “Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні”, г. Мінск, вул. Казлова, 29 (4 паверх, навучальны клас)

Час правядзення: 14:00-17:30

Фота С. Дубовік, газета “Навука”